Ecuatia unei firme profitabile si cum putem rezolva corect aceasta ecuatie

Articol scris de Alina Demeter, creatorul blogului de educaţie financiară pentru succesul afacerii – www.alinademeter.ro si canalul de educatie financiara www.finance-edu.ro.

Canalul Finance-Edu ajuta profesionistii financiari, managerii si antreprenorii sa asimileze usor si flexibil abilitati din aria Management Financiar  pentru maximizarea profitabilitatii afacerii.

Te-ai intrebat ce au in comun toate firmele profitabile? dar si cum poti implementa solutii de mentinere si crestere a profitului?


Voi explica acest lucru folosind ecuatia profitabilitatii si cum poti rezolva aceasta ecuatie in favoarea profitului, folosind o tehnica de management financiar care functioneaza.
• Poate ai incercat deja anumite strategii, schimbari prin care sa cresti performantele financiare ale afacerii dar nu ai obtinut rezultatele asteptate.
• Poate ai avut perioade cu profitabilitate mai buna dar dupa aceea profitul a fluctuat neasteptat si nu stii exact care au fost cauzele si nu ai reusit sa obtii un profit predictibil si recurent.
• Poate ca ai dorit sa cresti afacerea ai turat motoarele, ai crescut volumul de activitate dar ai constatat ca in momente cheie nu ai resursele necesare pentru a duce la bun sfarsit acest plan.
• Poate ca ai crescut vanzarile si profitul dar observi ca te confrunti cu lipsa de Cash si nu stii de ce si cum poti sa rezolvi aceste situatii.
Fie ca esti persoana cheie din Financiar, Manager Operational sau antreprenor de afacere iti doresti sa intelegi profitabilitatea firmei si sa ai instrumentele necesare pentru a putea optimiza profitul si succesul afacerii pe termen lung.
De ce este important profitul?
Pentru a avea o afacere stabila in timp ea trebuie sa fie profitabila.
Profitul este ca si combustibilul pentru o masina daca o firma nu reuseste sa produca profit pe termen mai lung atunci va trebui sa se pompeze bani in ea (banii antreprenorului sau imprumuturi noi) pentru a putea sa-si continue activitatea.
Aceasta solutie nu va face decat sa amane problemele deoarece nu rezolva decat efectul (lipsa de cash) dar nu rezolva cauza. Pentru a rezolva cauza firma trebuie sa-si optimizeze activitatile pentru a fi profitabila.
Profitul este indicatorul care ne arata performanta unei firme.
Profitul ne indica capacitatea firmei de a genera bani, bani care se pot distribui catre actionari sau care se pot reinvesti in afacere pentru ca aceasta sa creasca in timp, sa genereze un profit mai mare, sa castige in fata competitiei, sa fie sustenabila in timp.

In caz contrar o firma care este pe pierdere pe termen lung si fara un motiv intemeiat ne indica incapacitatea firmei de a genera bani. Am mentionat “ fara un motiv intemeiat” pentru ca sunt tipuri de firme care necesita investitii majore si care se pot gasi, in mod intemeiat, in situatie de pierdere pe anumite perioade de timp.

Asadar daca dorim o afacere care genereaza bani, care aduce o rentabilitate buna a investitiei pentru antreprenori va trebui sa avem tot timpul in minte necesitatea de a geneara constant profit. Avand acest obiectiv in minte apare urmatoarea intrebare.

Cum putem creste profitul firmei?
Deoarece firmele trec prin diverse momente mai bune sau mai slabe inevitabil ne vom pune problema cum putem creste profitul. Desigur nu exista o singura solutie de a creste profitul. De fapt exista o serie de solutii prin care putem creste profitul.

Ca sa intelegem mai bine aceste solutii sa pornim de la ecuatia unei firme profitabile.

Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-Edu.ro (click aici).


Ecuatia unei firma profitabile:
Venituri generate mai mari decat Cheltuielile angajate.

Cu cat aceasta diferenta este mai mare cu atat firma este mai profitabila.
Ecuatia Profitului: Venituri (vanzari) – Cheltuieli (achizitie resurse)
Resursele pot fi: umane, materiale, servicii, investitii, etc.

Daca am stabilit ecuatia matematica a profitului acum putem usor sa vedem caci pentru a creste profitul avem cateva solutii:

  1. Sa crestem vanzarile si astfel vom creste veniturile
  2. Sa scadem costurile
  3. Sa crestem eficienta costurilor (cu aceleasi costuri sa generam venituri mai mari)
  4. Sa crestem sau cel putin sa mentinem rentabilitatea firmei (marjele procentuale de profit)

Cum putem analiza si implementa aceste solutii?
Daca la modul general avem cele 4 solutii de mai sus de optimizare a profitului punerea lor in practica nu este foarte usoara daca nu o facem corespunzator in baza unui process care functioneaza. Acest proces este procesul de Planificare si Control a performantelor financiare si instrumentul folosit este Bugetul Financiar.

Procesul in sine cuprinde 2 etape:
Etapa 1: Planificarea profitabilitatii viitoare in linie cu obiectivele propuse prin realizarea Bugetelor Operationale si a Bugetului Financiar.
Etapa 2: Controlul rezultatelor reale. Firma va monitoriza profitul realizat vs profit bugetat si va analiza evolutia profitului in timp. Avand aceste informatii prompte va putea sa ia decizii punctuale pentru deviatii aparute dar si in general pentru optimizarea afacerii. Aceasta etapa este cea de Control al performantei financiare.
Cele doua etape de planificare si control merg mana in mana pentru coordonarea activitatilor dintr-o firma din perspectiva financiara.
Astfel firma si managementul nu isi desfasoara activitatea ad hoc in baza intamplarii si ca raspuns la problemele aparute ci in baza unui plan bine pus la punct care este constant urmarit si imbunatatit.

 

Articole similare

Comentariul tau aici